Wat is Jeet Kune Do?

JEET KUNE DO

Jeet Kune Do Combat is een intensieve persoonlijke martial arts training gebaseerd op Jeet Kune Do.

We leren onze leerlingen de volgende definitie; “Jeet Kune Do is een niet-klassieke, niet traditionele, Amerikaanse krijgskunst met een sterke basis van Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport, ontwikkeld door Bruce Lee voor zelfverdediging op straat”.

De basis van deze trainingen zijn gebaseerd op meer dan 40 jaar ervaring in de zelfverdediging, vechtsport oftewel de martial arts.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is JKD geen sport, maar een zeer geavanceerde en uiterst effectieve weerbaarheidtraining.

Doordat JKD altijd rekening houdt met wat het best bij iemand past, kan de student altijd optimale resultaten bereiken. Nadat de basistechnieken en technische aspecten zijn behandeld, is de JKDC student zelf in staat om de beste elementen te koppelen en om zichzelf verder te ontwikkelen. In onze JKDC trainingen komen naast JKD ook andere aspecten voor van bepaalde martial arts. We geloven niet in ‘stijlen’, maar zelfverdediging voor op straat dat werkt.

Jun Fan Jeet Kune Do

Jun Fan Jeet Kune Do is de naam die gegeven is aan Bruce Lee’s benadering van Martial Arts.

In januari 1996, vlak voordat de Nucleus ontstond, besloot Linda Lee (de vrouw van Bruce Lee) samen met vele eerste generatie leerlingen van Bruce Lee, samen te komen in Seattle. Zij spraken daar over de meest geschikte term om te verwijzen naar de Martial Arts van Sijo Bruce Lee. Men gaf aan dat Jun Fan Jeet Kune Do de beste naam hiervoor is.

Jun Fan is de Chinese naam van Bruce Lee en identificeert daarom meteen dat je wilt verwijzen naar het Jeet Kune Do zoals uitgedrukt door Bruce Lee (en niet latere bewerkingen hiervan). Het gebruik van Jun Fan geeft ook een herinnering en dus verwijzing naar de eerste versie van Bruce Lee’s Jun Fan Gung Fu. Jun Fan Jeet Kune Do is dan ook aan samenvoeging van twee termen; Jun Fan Gung Fu en Jeet Kune Do. In deze naam ligt de totale evolutie van Bruce Lee’s evolutie in niet alleen de Martial Arts, maar ook op gebied van de filosofie, bewegingswetenschap en fysieke voorbereidingen.

Het is duidelijk dat deze betekenis alle aspecten van Sijo Bruce Lee’s Art omvat waarbij we de JKD concepts vermijden om zo vervorming van zijn expressie tegen te gaan.

WALK ON!

Jeet Kune Do Robin Vader zwart wit pose