Be a freak

Een paar jaar geleden hoorde ik dit door de telefoon tijdens een van mijn coaching sessies met een Anthony Robbins life coach. Het was iets wat ik als vanzelfsprekend vond, maar dat advies werd regelmatig door de coaches gegeven. Be a Freak, lastig om dit daadwerkelijk in het Nederlands te vertalen, maar wellicht kan ik het omzetten in “wees bezeten” of “de juiste obsessie”. 

Hei, alles waar te voor staat is niet goed, dus begrijp me niet verkeerd. Wat ik bedoel te zeggen met ‘wees bezeten’ is dat je alles moet onderzoeken, doen, lezen, pakken dat betrekking heeft op je doel. Toen ik rond 1984 in aanraking kwam met Jeet Kune Do, voelde dat alsof ik iets gevonden had waar ik naar zocht. Ik leefde JKD; alle boeken over Bruce Lee, alle magazines uitpluizen, JKD artikels lezen, bestuderen, leren, onderzoeken, toepassen, schrijven, bijstellen om het vervolgens weer toe te passen, te toetsen en weer verder te stappen. Video’s, DVD’s, lessen in Amerika, boeken in diverse talen, nieuwe en oude trainingsprogramma’s evalueren en weer toepassen. Dit gebeurd tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is de enorme ervaring die zo waardevol is.

Dus als je iets wilt of ergens aan begint, dan weet je dat alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus als je enorm veel aandacht aan geeft, dan groeit het enorm. Is het je doel om te sporten of af te vallen? Onderzoek welke manier jij leuk vind om te doen. Is dit hardlopen, lees dan alles over hardlopen, schema’s, schoenen, de toppers, hardloop magazines en noem maar op. Weet wat je eet, dus lees over voeding, Kcal, vitamines, eetschema’s, welke diëten wel en niet werken, voor en nadelen, en ga zo maar door. Sla door, lees elke dag over je bezetenheid, surf het web en noem maar op. Als jouw doel je obsessie wordt, dan zul je binnen de kortste keren je doel bereiken en nieuwe doelen neerzetten. De tijd doet de rest. Nogmaals, don’t over do it. Dus een gematigde obsessie of een rustige bezetenheid? In ieder geval elke dag er mee bezig zijn, de leuke aspecten zoeken en weten wat je doet.

Groetjes en reageer gerust onderaan de pagina.

Robin

Robin Vader

Author: Robin Vader

Officieel Jun Fan Jeet Kune Do Instructeur | Officieel Wei Kuen Do instructeur | Hoofdinstructeur Jeet Kune Do Combat | 4e Dan Wei Kuen Do | Wei Kuen Do vertegenwoordiger in Nederland | Voorzitter Stichting Jun Fan Jeet Kune Do Nederland

2 thoughts on “Be a freak

 1. Marcel de Jong says:

  Ik doe alleen maar dingen waar ik een freak in ben.
  Hobby: Vliegtuigspotten, welke freak doet dat nog? Ik dus.
  Sport: Waarom niet een eigen school beginnen: Katsudo Kenpo
  Werk: Advocaat ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week (net een badmeester, Hans Teeuwen).
  Leuk artikel Robin, de rest lees ik later.

  Marcel

Comments are closed.