Yi is ook de term ‘betere manier om te reageren’. Alleen door oefening zullen we in staat zijn juist te reageren. Aan het begin van ons leven reageren we met emoties; aan het eind ervan reageren we met fatsoen. Fatsoen ontwikkelen betekent niet dat we onze emoties moeten overwinnen of bedwingen. De beleving van emoties is wat ons menselijk maakt. Het gaat er alleen om dat we onze emoties bijschaven en ons zodoende aanleren beter te reageren op anderen.

We zullen dus moeten blijven oefenen en oefenen. Is zie het als gitaar spelen. Er zijn vele aspecten van een gitaar en gitaar spelen. Snaar spanning (tuned) is uiteraard belangrijk en het materiaal ook. Het spelen zelf heeft ritme, akkoorden, noten en techniek. Je kunt natuurlijk een liedje uit je hoofd leren, maar volledig opgaan in je eigen muziek om jezelf te uiten is natuurlijk iets compleet anders.

We zullen dus moeten leren stoten, blokken, trappen, lopen, staan en dit in harmonie met onze stappen, energie, bewustzijn, angst en ego.

Robin Vader

Author: Robin Vader

Officieel Jun Fan Jeet Kune Do Instructeur | Officieel Wei Kuen Do instructeur | Hoofdinstructeur Jeet Kune Do Combat | 4e Dan Wei Kuen Do | Wei Kuen Do vertegenwoordiger in Nederland | Voorzitter Stichting Jun Fan Jeet Kune Do Nederland

Scroll Up